W piątek 8 listopada Zielona Góra była centrum Polskiego Łowiectwa
W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubuskiego, Zarząd Okręgowy PZŁ w Zielonej Górze i Zarząd Okręgowy PZŁ w Gorzowie Wielkopolskim we współpracy z Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego, zostało zorganizowane seminarium mające na celu popularyzację lubuskiej dziczyzny i uznanie jej za produkt regionalny województwa lubuskiego. Seminarium odbyło się pod honorowym patronatem Łowczego Krajowego Eugeniusza Grzeszczaka
W Seminarium pn. „Dobrodziejstwa kuchni myśliwskiej”, które organizowane było w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania oraz cyklu „Łowieckich spotkań” uczestniczyli: Marcin Jabłoński – Marszałek Województwa Lubuskiego, Grzegorz Potęga – Wicemarszałek Województwa Lubuskiego, Członek Zarządu Województwa Lubuskiego Zbigniew Jan Kołodziej, Marcin Możdżonek -Prezes Naczelnej Rady Łowieckiej PZŁ w Warszawie
Podczas trwania seminarium odbyły się prelekcje pasjonatów, praktyków i specjalistów od dziczyzny, dzięki którym można było dowiedzieć się więcej na temat :
🦌 walorów zdrowotnych i kulinarnych jakie daje mięso z dziczyzny,
🦌 bezpieczeństwa zdrowotnego dziczyzny w procesie pozyskiwania mięsa,
🦌 pracy myśliwych w tym zakresie
Zostały wygłoszone referaty przez:
✅ prof. dr hab. Dariusza J. Gwiazdowicza,
✅ prof. dr hab. Jarosława Całkę,
✅ dr inż. Ryszarda Kowalskiego,
✅ Łowczego Okręgowego, Przewodniczącego ZO PZŁ w Zielonej Górze Jacka Banaszka,
✅ Łowczego Okręgowego, Przewodniczącego ZO PZŁ Gorzowie Wielkopolskim Wojciecha Pawliszaka,
✅ prof. UMK dr hab. Jarosława Dumanowskiego
✅ Jagodę Szulc
✅ Szefową kuchni Hotel Nadodrzański Dwór Annę Anklewicz
✅ dr Mariusza Pacholaka (producenta lubuskiego, prowadzącego Winnicę Cantina)
W trakcie seminarium zaprezentowane zostały różne potrawy przygotowane na bazie dziczyzny, a ich twórcami byli uczniowie szkół gastronomicznych z województwa lubuskiego – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie, Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim, ZSCKR im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku, ZSOiT Żary
Produkty z dziczyzny zostały zaprezentowane również przez lokalnych producentów: Pieczyste 2 oraz Madaks
Podczas seminarium nastąpiło również nadanie tytułu Ambasadora LCPR dla Pani Anny Anklewicz – Hell’s Kitchen Piekielna Kuchnia – Szefowej kuchni Nadodrzański Dwór