Seminarium popularyzujące lubuską dziczyznę jako produkt regionalny województwa lubuskiego

W piątek 8 listopada Zielona Góra była centrum Polskiego Łowiectwa

W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubuskiego, Zarząd Okręgowy PZŁ w Zielonej Górze i Zarząd Okręgowy PZŁ w Gorzowie Wielkopolskim we współpracy z Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego, zostało zorganizowane seminarium mające na celu popularyzację lubuskiej dziczyzny i uznanie jej za produkt regionalny województwa lubuskiego. Seminarium odbyło się pod honorowym patronatem Łowczego Krajowego Eugeniusza Grzeszczaka

W Seminarium pn. „Dobrodziejstwa kuchni myśliwskiej”, które organizowane było w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania oraz cyklu „Łowieckich spotkań” uczestniczyli: Marcin Jabłoński – Marszałek Województwa Lubuskiego,  Grzegorz Potęga – Wicemarszałek Województwa Lubuskiego, Członek Zarządu Województwa Lubuskiego Zbigniew Jan Kołodziej, Marcin Możdżonek -Prezes Naczelnej Rady Łowieckiej PZŁ w Warszawie

Podczas trwania seminarium odbyły się prelekcje pasjonatów, praktyków i specjalistów od dziczyzny, dzięki którym  można było dowiedzieć się więcej na temat :

🦌 walorów zdrowotnych i kulinarnych jakie daje mięso z dziczyzny,

🦌 bezpieczeństwa zdrowotnego dziczyzny w procesie pozyskiwania mięsa,

🦌 pracy myśliwych w tym zakresie

Zostały wygłoszone referaty przez:

✅ prof. dr hab. Dariusza J. Gwiazdowicza,

✅  prof. dr hab. Jarosława Całkę,

✅  dr inż. Ryszarda Kowalskiego,

✅  Łowczego Okręgowego, Przewodniczącego ZO PZŁ w Zielonej Górze Jacka Banaszka,

✅  Łowczego Okręgowego, Przewodniczącego ZO PZŁ Gorzowie Wielkopolskim Wojciecha Pawliszaka,

✅ prof. UMK dr hab. Jarosława Dumanowskiego

✅ Jagodę Szulc

✅ Szefową kuchni Hotel Nadodrzański Dwór Annę Anklewicz

✅ dr Mariusza Pacholaka (producenta lubuskiego, prowadzącego Winnicę Cantina)

W trakcie seminarium zaprezentowane zostały różne potrawy przygotowane na bazie dziczyzny, a ich twórcami byli uczniowie szkół gastronomicznych z województwa lubuskiego – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie, Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim, ZSCKR im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku, ZSOiT Żary

Produkty z dziczyzny zostały zaprezentowane również przez lokalnych producentów: Pieczyste 2 oraz Madaks

Podczas seminarium nastąpiło również nadanie tytułu Ambasadora LCPR dla Pani Anny Anklewicz – Hell’s Kitchen Piekielna Kuchnia – Szefowej kuchni Nadodrzański Dwór

Udostępnij
Twitter
WhatsApp

Aplikacja mobilna

Nasza aplikacja to doskonały towarzysz każdego miłośnika łowiectwa, który pragnie pozostać na bieżąco z najnowszymi treściami związanych stron.

Bądź na bieżąco z newsami 📱